Inspiratie verzekerd Inspiratie verzekerd
Over geld gesproken - Jouw stem in geldzaken

In veel huishoudens brengt de ene partner meer geld binnen dan de ander. Zo op het oog een normale situatie, helemaal omdat deze veel voorkomt. Dagelijkse boodschappen worden gedaan en het overleg daarover gaat moeiteloos. Vaste lasten gaan automatisch van de rekening en vakanties worden soepel in gezamenlijk overleg geboekt. Tot zover niets aan de hand. Het kan al anders worden wanneer een van beide partners geld wil uitgeven aan persoonlijke hobby's, uitjes zonder de partner of geld wil vrijmaken voor persoonlijke ontwikkeling. Dat kan het al flink spannend worden in het overleg! Helemaal wanneer het ook nog gaat over een flinke hap geld uit het aanwezige inkomen en/of vermogen.

Het is voor veel partners lastig discussieren in huishoudens over geld en financien. Menigmaal is er sprake van kennisverschil. Dit komt veel voor in huishoudens waar ook nog slechts een van de partners de geldzaken beheert. Ben jij diegene die het minste geld binnenbrengt en vervolgens ook de geldzaken aan de partner overlaat dan kan het helemaal oppassen geblazen zijn. De kans dat je je dan afhankelijk voelt is erg groot. Dat zou je wel eens je levenskracht kunnen ontnemen op een wijze die veel verder gaat dan je zo op het eerste gezicht denkt.

'Daar heb jij geen verstand van' en 'ik verdien het meest' zijn veelgehoorde 'killing-arguments' die je als partners onbewust uit elkaar drijven. In relaties missen deze opmerkingen hun uitwerking niet. Onbewust worden ze in je geplant als zaadjes van een gezwel dat onderhuids groeit. In andere gesprekken en discussies binnen de relatie spelen ze dan onbewust een rol en het wordt steeds moeilijker om elkaar te blijven horen, te verstaan en te begrijpen. Onbewust kan er zelfs gemanipuleerd worden door een van de partners die zichzelf met meest waardevol voelt in geldzaken. Het komt maar al te vaak voor dat ook juist die partner in een relatie uitstekend aan de goede dingen van het leven toekomt en de ander minder!

Slechts zelden slagen partners binnen een relatie erin om dit onderling op te lossen. Hoe dat komt? In onze jeugd krijgen we allemaal boodschappen mee. Ook over geld en financiën. Deze boodschappen beinvloeden onze denk- en handelwijze. Niet alleen in geldzaken maar bij alles wat we doen. We maken dagelijks levenskeuzes die financiele consequenties hebben. Het kan niet anders of de boodschappen die we bij ons dragen hebben daar invloed op. Omdat we ons niet bewust zijn van deze boodschappen en de invloed daarvan slagen partners er zelden in om dit met elkaar op te lossen. Een ongelukkige relatie kan het gevolg zijn, of erger nog, een echtscheiding om onbedoelde redenen. Je zal mij niet horen zeggen dat geldcoaching elke relatie kan redden. Maar in mijn praktijk heeft het al wel menigmaal zoveel losgemaakt dat stellen aan het eind van het geldcoachtraject met enorm veel plezier en levenslust aan een nieuwe relatie zijn begonnen. Met het essentiële verschil dat het met elkaar is en niet met een ander!

Heb je dus ook het gevoel dat je stem minder gewicht heeft in geldzaken, herken je uitspraken en handelswijzen zoals in dit stuk beschreven. Kom in aktie! Je bevindt je namelijk op een energieslurpend levenspad in plaats van op een energiegevend levenspad.

Aloha,

Gabri Verbeek
(gespecialiseerd in de combinatie van de levensthema's 'levensgeluk en financiën'